Matcher

Matcher i ishockey

En mycket fartfylld sport som spelas på flera håll i världen är ishockey. Sporten sägs komma ifrån Kanada i slutet av 1800-talet då engelska soldater spelade landhockey utomhus i det kalla vinterklimatet. Den första officiella matchen av sporten spelades 1875 och hölls då inomhus i en ishall. Dock dröjde det till början av 1900-talet innan sporten kom till Europa och sedan 1908 har det funnits ett internationellt förbund för sporten.

Att spela ishockey
Hockey är en lagsport där fem utespelare samt en målvakt ifrån varje lag befinner sig på isen. Sporten räknas som en bollsport, trots att man istället för en boll använder sig av en platt puck när man spelar. Utöver en puck behöver man klubbor, mål, skridskor och full skyddsutrustning för att spela. Matcherna spelas på en istäckt plan som är ungefär 60x30 meter stort och placerad inne i en ishall. Planen är sedan på längden uppdelad i olika zoner där vissa är anfallszoner och andra är neutrala zoner.
Normalt sett pågår en match i ishockey under 60 minuter, uppdelade på tre perioder om 20 minuter vardera. Jämt emot i fotboll så stoppas klockan i ishockey vid varje tidsstopp, vilket innebär att en period egentligen håller på längre än 20 minuter. Vid oavgjort efter ordinarie tid blir det vanligtvis förlängning, där reglerna skiljer sig lite från land till land. Ibland spelar man under en förutbestämd tid, eller så kan förlängningen avslutas när första målet görs. Har man efter förlängning fortfarande ingen segrare blir det istället straffar. Att gissa hur det kommer att gå i en match är det många hockeyfantaster som gör och vill man så kan man spela på odds för detta. På så sätt kan man vinna en slant om man lyckas gissa rätt vinnare, antal mål eller slutresultat.

Ligor och turneringar
Likt flera andra lagsporter så finns det inom hockeyns värld flera stora ligor där lag från en och samma region gör upp. I Sverige heter den högsta ligan SHL, en förkortning för Swedish Hockey League, där de 14 främsta lagen spelar mot varandra i 55 omgångar. De bästa lagen går sedan vidare för att spela SM-slutspel där samtliga möten spelas i ett bäst av sju-upplägg. Den största ligan inom sporten är ändå NH, National Hockey League, där de amerikanska hockeylagen gör upp i ett liknande upplägg.
Förutom att olika klubblag spelar mot varandra finns det även turneringar speciellt för landslagen i ishockey. Hockey-VM spelas till exempel varje år och lockar då en publik från hela världen. Sveriges Tre Kronor har i dessa sammanhang haft flera stora framgångar och vann till exempel mästerskapet på hemmaplan 2013.