Matcher

Matcher i innebandy

En match spelas med två lag där det är fem stycken utespelare i varje lag samt var sin målvakt. Man ställer ofta upp med två stycken backar, två forwards och en center och man spelar tre stycken perioder som är vardera 20 minuter långa. Det brukar vara 10 minuter paus mellan perioderna och under matchens gång så får man byta fritt hur många gånger man vill mellan utespelarna. Under matchens gång så är det vanligt med utvisningar som oftast är på två minuter men de kan även vara fem eller tio minuter. Orsaker till utvisningar kan vara hög klubba, om man slår sin egen klubba på någon annans klubba eller om man knuffas med händerna.

Under de tre sista minuterna i innebandy så spelar man med effektiv speltid vilket betyder att man stannar klockan då bollen inte är i spel, under resten av matchen så stannas klockan enbart vid utvisning och mål.

Turneringar i världen
När det spelas VM i Innebandy så spelar damerna ojämna år och herrarna spelar jämna år. Europacupen i Innebandy avgörs även varje år och då är det de bästa klubblagen i respektive länder som tävlar om vilken klubb som är bäst i Europa.

Det svenska landslaget
Sveriges herrlandslag i Innebandy har tagit elva medaljer i VM varav åtta guld samt tre silver. De har även tagit två stycken EM medaljer, både guld och silver. Det svenska damlandslaget i Innebandy har sju guld, ett silver och två brons medaljer i VM.