Matcher

Matcher i fotboll

En av de många sporterna där man spelar matcher är fotboll. Fotboll är förmodligen även den populäraste sporten som man spelar matcher i. Med Europa Mästerskap, Allsvenskan och Världsmästerskapen – för att nämna några, så finns det massor av matcher att titta på. Sällan är en match lik den andra. Det finns tråkiga matcher, fantastiska matcher, roliga matcher och konstiga matcher. Fotboll är en sport som underhåller miljontals med människor varje år – speciellt i Sverige där sporten är enormt hyllad.

En fotbollsmatch
Varje match är 90 minuter uppdelat på två så kallade halvlekar. Dessa halvlekar är 45 minuter var. Skulle avbrott ske under matchen läggs detta på efter de 45 minuterna blivit spelade – kallat övertid. Övertiden är beroende av antalet avbrott och inte hur långa dessa avbrott varit. Vanligtvis är det alltid lite övertid på en match. Mellan halvlekarna har man en 15 minuters paus innan matchen fortsätter. När 90 minuter spelats vinner laget med flest gjorda mål. Skulle poängen vara lika blir det förlängning. En förlängning är ytterligare en match på 30 minuter där man har halvlekar på 15 minuter var och med en kort paus mellan. Är resultatet fortfarande lika efter förlängning går matchen till straffsparkar som man slår tills ett lag vinner.

Bryter en spelare mot en regel under matchen kan tre saker ske. Domaren kan ge en tillsägelse, gult kort eller rött kort. Får man två gula kort blir det automatiskt rött vilket betyder att spelaren måste lämna matchen – i stora turneringar kan ett rött kort även innebära att spelaren inte får spela i de kommande matcherna. En tillsägelse har ingen kraft annat än att domaren påpekar spelarens fel. En vanlig spelregel som bryts men aldrig generar ett kort är offside där den attackerande spelaren tar emot en passning över det försvarande lagets backlinje. Vid offside blåser domaren av och det blir frispark för det försvarande laget.

Skulle en tvåsidig regelbrytning ske dömer domaren alltid till det försvarande lagets fördel, trots att båda parterna är lika skyldiga.

I en fotbollsmatch är målvakterna heliga. Tidigare fick man gå på lika hårt mot en målvakt som en utespelare. Denna regel ändrades då målvakter dog för att de blev trampade och sparkade på. Idag får utespelarna knappt röra vid målvakten, annars blir det tillsägelse, gult eller rött kort.