Matcher

Amerikansk fotboll

Fotboll är som sagt en av de allra största sporterna i de flesta länderna. Men i USA så har man istället sin egen variant av sporten som för oss andra går under namnet amerikansk fotboll. Sporten går huvudsakligen ut på att göra mål genom att få in bollen i motståndarens målområde, alternativt att göra ett sparkmål då bollen flyger mellan målstolparna på det stora Y-formade målet vid målområdet.

Sporten uppkom till en början på landets college och liknade då vanlig fotboll med lite inslag av rugby som är en annan stor amerikansk sport. Den första officiella matchen spelades 1869 och var mellan skolorna Princeton och Rutgers. Under åren så har reglerna utvecklats fram till de som gäller ännu idag. Under de första åren spelade man med betydligt fler spelare på plan, men man har idag begränsat det till elva spelare i varje lag. Fram till 1876 var det förbjudet att bära bollen under spelet och först 1906 kom regeln att man fick passa framåt mot mål.

Amerikansk fotboll i övriga länder
Trots att namnet tyder på att det är en amerikansk sport, så har sporten börjat spridas till många andra länder. Även i Sverige finns det lokala klubblag som möter varandra i olika divisioner och vi har även ett landslag i sporten.

Superbowl Sunday
Precis som inom andra sporter finns det en liga där de största lagen spelar och denna heter National Football League, eller NFL. Varje år avslutas denna liga med en av de största idrottshändelserna i världen vilket är SuperBowl. Detta är den stora finalen där de två bästa lagen ur säsongens ligaspel ställs mot varandra. Matchen sker på en stor arena och det hela tv-sänds världen omkring.

Matchen spelas alltid en söndag i slutet av Januari eller början av Februari och väcker ett intresse i hela landet. Till och med de som annars inte följer sporten engagerar sig och många ordnar speciella fester där man äter god man och tillsammans tittar på matchen. Under periodpausen uppträder alltid en stor världsartist med ett medley av sina största hits. Några av artisterna som fått äran att göra detta under åren är Madonna, Michael Jackson och Beyonce.